Om iets te kunnen doen aan het probleem van de kinderarbeid in mijnen, moeten ten eerste zoveel mogelijk mensen afweten van dit probleem. Veel mensen hebben er nog nooit van gehoord, en daarom is het goed om campagne te voeren. Als je je bewust bent van het probleem en je wilt er tegen in actie komen, kun je verschillende dingen doen.

 

Weet wat je koopt
Om te beginnen is het belangrijk dat je je bewust bent van wat je koopt en gebruikt.  Aan een product zelf kun je niet zien of het gemaakt is met behulp van kinderarbeid in mijnen. Daarom is het handig dat er organisaties zijn die dit onderzoeken en ons daarover kunnen informeren.


Rank a brand is zo’n organisatie. Op www.rankabrand.nl kun je allerlei merken met elkaar vergelijken op het gebied van duurzaamheid. Er staan onder andere kledingmerken op, maar ook tv- en smartphone-merken. Zo kun je, voordat je de stad in gaat om een nieuw mobieltje te halen, even checken welke merken wél aandacht hebben voor kinderarbeid en welke merken niet.

Een voorbeeld van een eerlijk merk is Fairphone. Dit merk streeft naar een telefoon die bestaat uit uitsluitend eerlijk gewonnen grondstoffen. Ook hebben ze het gehele productieproces op hun website openbaar gemaakt, een stap op weg naar meer transparantie in de elektronicasector. Dit voorbeeld vindt steeds meer navolging! De Europese Unie wil nu namelijk als regel instellen dat alle bedrijven hun gehele productieproces openbaar moeten maken, en moeten controleren of er bijvoorbeeld sprake is geweest van kinderarbeid bij de productie.

 

In oude mobieltjes zitten waardevolle materialen

Recyclen
Nederland gooit jaarlijks zo’n 35 miljoen kilo aan elektronische apparatuur vol waardevol materiaal weg. De goedkoopste manier om van dit afval af te komen is om het te dumpen in landen in Afrika en landen als India. Daar worden veel waardevolle materialen niet gerecycled. Het belandt op de vuilnishoop, waardoor er weer nieuwe grondstoffen worden gewonnen met alle gevolgen van dien. Zonde!

Hoe kunnen we daar nu iets aan doen? Tegenwoordig bestaat er zoiets als Urban Mining. Bij Urban Mining wordt de stad gezien als een mijn waar een hoop grondstoffen uit zijn terug te winnen. Er is immers al ontzettend veel elektronica in omloop. Met urban mining kan er tussen de 95 en 99% van de grondstoffen in elektronica gerecycled worden! Daardoor is het steeds minder nodig om te graven naar ‘nieuwe’ grondstoffen. Je kunt hieraan bijdragen door je oude telefoon in te leveren bij recyclebedrijven zoals Techreturns of Green Mobile. Op www.oudetelefooninleveren.com  kun je hier meer informatie over vinden.

Niet alleen jij kan je oude mobieltjes en elektronica inleveren, ook scholen, verenigingen en bedrijven kunnen dit doen! Op de website www.recycleplan.nl staat hoe je als school, vereniging of bedrijf aan zo’n programma kunt meedoen. Leuk om met je school te doen, of om aan iemand te vragen die bij een (groot) bedrijf werkt.


Een zonnig alternatief voor steenkoolenergie

Nog steeds gebruiken we veel steenkool voor elektriciteit in huis, terwijl er erg
goede alternatieven zijn zoals zonne- en windenergie. Je kunt kiezen voor een energieleverancier die alleen elektriciteit levert die op een duurzame manier is opgewekt. Je kunt je ouders, je school, vereniging of bedrijven van bekenden vragen ook voor groene stroom te kiezen, om samen een einde te maken aan kinderarbeid in steenkoolmijnen. Misschien willen ze zelfs zonnepanelen aanleggen!


Kies voor de juiste bank
Zoals je kunt lezen in het artikel over de link met Nederland investeren banken geld in bedrijven. Op www.eerlijkegeldwijzer.nl/bankwijzer kun je zien waar jouw bank rekening mee houdt bij de keuze van bedrijven om in te investeren. Investeert jouw bank in bedrijven die duurzaam zijn, of geven ze daar geen aandacht aan? Ook met jouw keuze voor een bank heb je dus invloed op deze problemen!

Steun een actie!
Er zijn ook andere middelen om te vechten voor de mensen die in slechte omstandigheden in de mijnen onze steenkool moeten winnen. Brown Motsau heeft een Campagne tegen oneerlijke mijnbouw gestart! Brown woont in Johannesburg, de grootste stad van Zuid-Afrika. Hij geeft voorlichting en traint mensen om voor hun rechten op te komen in Zuid-Afrika. Samen met lokale bewoners brengt hij misstanden naar buiten die anders achter gesloten deuren zouden blijven. Op www.actionaid.nl kun je meer informatie over zijn campagne vinden en hoe jij deze kunt steunen! Dit kun je onder meer doen door filmpjes te delen, petities te tekenen of geld te doneren.