Kinderarbeid in mijnen vindt plaats in landen ver weg van Nederland. Toch zijn er duidelijke verbanden tussen dit probleem en ons in Nederland. Welke rol spelen wij in het probleem van kinderarbeid in mijnen?
Belangrijke grondstoffen voor onze elektonica
Waar we vaak niet bij stilstaan is dat veel producten die wij gebruiken zijn gemaakt met behulp van kinderarbeid. Een van deze producten hebben we altijd bij ons, we surfen er het internet mee af en communiceren via Snapchat en Whatsapp. Onze smartphones bestaan uit 500 tot 1.000 onderdelen die gemaakt worden van verschillende grondstoffen, waaronder goud, zilver, koper, coltan en kobalt.
Coltan en kobalt zijn nodig om batterijen te maken voor smartphones, tablets en
laptops. Grote bedrijven zoals Apple, Samsung en Sony controleren niet goed of de grondstoffen in hun producten niet zijn opgegraven door kinderen. Dit terwijl de helft van de totale kobaltwinning uit Congo komt. En juist daar worden de mijnen vaak beheerst door rebellen die kinderen uitbuiten.
Wie zorgt voor het licht in jouw huis?
De stroom die thuis uit het stopcontact komt wordt opgewekt in energiecentrales. Veel van die energiecentrales draaien op steenkool, dat zijn de kolencentrales. Deze zijn vervuilend voor het milieu door de uitstoot van fijnstof, maar er is nog een probleem. Omdat we in Nederland zelf geen steenkool produceren moeten we het importeren uit landen als Zuid-Afrika en Colombia. Inzicht in de herkomst van steenkool is helaas niet altijd mogelijk omdat delen op de wereldmarkt worden ingekocht. De kans dat de winning van steenkool gepaard gaat met kinderarbeid is dus niet uit te sluiten.
Bloedkolen uit Colombia
Een kwart van de steenkolen die gebruikt worden om energie op te wekken voor Nederland komt uit Colombia. Mijnbouwbedrijven in Colombia worden vaak gelinkt aan geweld en schending van de mensenrechten. Daarom worden de kolen ook wel ‘bloedkolen’ genoemd. Colombiaanse mijnbouwbedrijven hebben paramilitaire groeperingen gesteund die in de burgeroorlog wel 3.100 mensen hebben vermoord en 55.000 boeren verdreven van hun land. Juist uit deze regio halen de Nederlandse energiebedrijven Nuon, Eon, Engie en Essent hun kolen.
Terwijl slachtoffers en nabestaanden nog steeds geen erkenning en compensatie hebben gehad, blijven de energiemaatschappijen deze bloedkolen inkopen. Als afnemers zouden zij juist verbetering kunnen afdwingen: wij kopen geen kolen meer totdat jullie je verantwoordelijkheid nemen. Helaas kiezen er echter voor om dit niet te doen. Als je als Nederlandse consument geen groene, maar ‘grijze’ stroom afneemt, is de kans groot dat je stroom gebruikt die is gemaakt met bloedkolen.


In kolencentrales wordt steenkool gestookt om energie op te wekken
Investeringen van banken
Weet jij wat jouw bank doet met je spaargeld? Banken gebruiken het geld onder andere om te investeren in allerlei bedrijven. Als deze bedrijven vervolgens winst maken, krijgt de bank méér geld terug, en zo verdienen banken geld. Deze investeringen zijn vooral gedreven door winst, en houden niet altijd rekening met zaken als milieu, corruptie én kinderarbeid.
Conclusie
Wij kopen producten zoals mobieltjes, laptops en andere elektronica, waarvan sommige grondstoffen zijn gewonnen met behulp van kinderarbeid. Ook het gebruik van steenkool in kolencentrales, en de investeringen van banken zorgen ervoor dat de kinderarbeid maar door gaat. Zo zijn wij verbonden met kinderarbeid in de mijnen. In het artikel ‘Wat kan jij doen?’ kun je lezen hoe je hier tegen in actie kunt komen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb